De verschillen tussen de telescopen kunnen ook groot zijn. Het is belangrijk om een telescoop te kopen welke bij jouw persoonlijke wensen past.

Wat sluit het beste aan op jouw voorkeuren? We helpen je graag op weg om de juiste telescoop te kiezen. Het is mogelijk om ook in ons ruime assortiment te kijken naar de mogelijkheden. Doe het echter nadat je dit artikel hebt gelezen, zodat je precies weet waar je op moet letten. Wel zo prettig en gemakkelijk. Toch?

Waar moet je op letten bij het kopen van een telescoop?

Het is belangrijk om op een aantal zaken te letten wanneer je een telescoop wilt gaan kopen. Laten we ze stuk voor stuk met je bespreken. Het gaat hierbij om:

-       Je budget

-       Het statief en de montering

-       Het type telescoop

-       De opening van de telescoop

Een aantal richtlijnen

Een telescoop is natuurlijk een serieuze investering. Het is daarom belangrijk om vooraf te bepalen hoeveel geld je eraan wilt uitgeven. Het is goed voor de beginnende astronoom om te starten met een kant-en-klaar pakket. Het is goed om er een paar accessoires bij aan te schaffen, zodat je direct voor een langere tijd verder kunt met  je hobby. Het belangrijkste is het statief en de montering van de telescoop. Wanneer de telescoop zwaarder wordt dan is het belangrijk om het te monteren op een stabiel statief. Er zijn verschillende mogelijkheden. Ideaal zijn de dikke statieven en de stevige driepoten. Het budget hiervoor moet dan natuurlijk wel aanwezig zijn hiervoor.

Drie types telescopen

Er zijn in de hoofdlijn een drietal typen telescopen waar je uit kunt kiezen. Er is een Newton systeem. Het wordt ook wel een spiegeltelescoop of reflector genoemd. Dan is er nog het lenzensysteem en ook de refractor. Tot slot is er nog het Schmidt Cassegrain systeem. Het systeem waar je het beste voor kunt kiezen hangt af van jouw persoonlijke interesse. Het lenzensysteem is zeer goed wanneer je de maan en de planeten wilt zien. Voor de deepsky objecten is een Newton systeem een stuk beter. De grootte van de opening van een telescoop is bepalend voor hoeveel je kunt zien. Een grotere opening vangt meer licht op, waardoor alles helderder is en duidelijker. Het is mogelijk om er meer details mee te zien.

Het newton systeem heeft grotere openingen en minder last van kleurfouten. Het is ook wat goedkoper door de grotere opening. Het is wel belangrijk om te weten, dat er een afkoeltijd van de hoofdspiegel nodig is. Het is minder geschikt voor de planeten en de maan.

 

Wat wil je zien?

 

Als beginner is het boven alles belangrijk om te bepalen wat je graag wilt zien. Maak een goede keuze en kies daar de bijbehorende telescoop bij. Hierna kun je van start gaan en volop gaan genieten van je telescoop.