Daarnaast is het belangrijk om het juiste type telescoop te halen met de juiste telescoop opening. Laten we de punten wat nader met je bekijken en bespreken.

Het budget voor je telescoop

Het is belangrijk om je budget in de gaten te houden. Het is een goed richtpunt voor het geheel. Voor beginners is het slim om een kant en klare telescoop te kiezen. Het is een compleet pakket waarmee je direct kunt beginnen. Er zijn een paar sets welke direct de juiste kwaliteit bieden.

Het statief en de montering

Het zijn eigenlijk de belangrijkste onderdelen van het kopen van een telescoop. In het begin zal je hier mogelijk nog niet zoveel op letten. Hoe groter de opening van een telescoop is, hoe zwaarder een telescoop is. Om de juiste stabiliteit te krijgen is het belangrijk om een stabiel geheel te kiezen. Het statief en de montering moeten stabiel zijn. Iedere aanraking kan vervolgens zorgen voor veel ergernis als het statief niet stabiel en stevig is. Wanneer de telescoop gaat trillen als je er doorheen kijkt dan zal dit erg vervelend zijn. Het is belangrijk om dit natuurlijk te voorkomen. Je kunt daarom het beste kiezen voor een stevige driepoot en een sterke montering. Er zijn verschillende uitstekende en sterke statieven in de omloop. Kies voor de juiste om zo een goede prijs kwaliteit verhouding te krijgen.

Het type telescoop

Je bepaalt natuurlijk zelf het type telescoop. Het is vooral afhankelijk van waarvoor je de telescoop wilt gaan gebruiken. Het is goed om ook te weten waar je woont. Woon je namelijk in of rond een grote stad dan kun je mogelijk te weinig zien door de vele lichtvervuiling. Je kunt sommige objecten dan helemaal niet waarnemen. Deepsky objecten zijn lichtzwakke objecten welke je niet kunt zien bij volop lichtvervuiling. De maan en de planeten zijn wel zichtbaar. Een lenzensysteem is dan een goede keuze. Wanneer je in een buitengebied woont dan kun je ook kiezen voor het Newton of Schmidt-Cassegrain type. Je kunt dan het maximale uit deze type telescopen halen.

De opening van de telescoop

Hoe groter de opening is van de telescoop, hoe meer licht erin komt en het opvangt. De maan en de planeten zijn al lichtsterke objecten en zullen goed zichtbaar zijn bij een kleinere opening. Hoe groter de opening is, hoe helderder het beeld is en hoe meer je kunt zien. Het is goed om te weten, dat het ons meer vermogen geeft om alles goed te zien. Er zijn meer sterren zichtbaar bij een grotere opening dan een kleinere opening.
De vergroting

De vergroting wordt door het brandpunt van een telescoop te delen door het brandpunt van de oculair. Wanneer het brandpunt bijvoorbeeld 1000 millimeter is en het brandpunt van een oculair is 25 millimeter dan is de vergroting 40 keer. De vergroting is ook nog afhankelijk van de seeing. Het is naast de vergroting ook belangrijk om de juiste scherpte te krijgen. Het brandpunt van een telescoop is de plek waar alle lichtstralen samenkomen nadat ze door een lens gebroken zijn. De lichtsterkte wordt berekend door de brandpuntsafstand te delen door de opening. Het wordt uitgedrukt als F/5 of F/10 bijvoorbeeld. Hoe lager de lichtsterkte is, hoe sneller een telescoop is.

Het oculair

Een oculair is ook bepalend voor de vergroting en de kwaliteit van het beeld. Het is te vergelijken met een stereo. Wanneer je een goede versterker hebt, maar een waardeloze speaker dan is het geluid nog steeds niets. Andersom geldt hetzelfde. Met speakers van een wekkerradio en een professionele versterker zal je nog niet ver komen. Het is bij telescopen echter goed om altijd goede en betere oculairs te kiezen. Het zijn eigenlijk de speakers van de telescoop om in de vergelijking te blijven. De standaard maat van een oculair is 31,7 millimeter. Het is goed om meerdere oculairs te hebben om de laagste vergroting heel eenvoudig te zoeken. Wanneer je het object hebt gevonden kun je weer wisselen van oculair.

Het gezichtsveld

Het brandpunt is mede bepalend voor het gezichtsveld van de telescoop. Het is bij verrekijkers eenvoudig te zien hoe groot het gezichtsveld is. Het staat er vaak bij. Bijvoorbeeld 125/1000 meter. Je kunt dan op een afstand van 1000 meter een gezichtsveld zien van 125 meter. Bij sterrenkijkers is het minder makkelijk om dit te doen. Hier gaat het vaak over graden. In de regel is je gezichtsveld een graad.

Het astronomische zicht

Het is een mooie term. Een andere term welke hierop slaat is seeing. Het is een vakterm welke veel gebruikt wordt. Veel sterrenkijkers klagen hierover. Het is dan nog niet mogelijk om alles mooi scherp te krijgen. Het zicht is een van de grootste problemen wanneer je astronomische waarnemingen vanaf de aarde doet.

Het is een lang artikel geworden met volop informatie over telescopen en sterrenkijkers. We hopen dat je er wat aan hebt. Wanneer je meer wilt weten dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met ons.