Het is goed om manieren te ontdekken om naar de sterren te kijken. Natuurlijk kun je ‘s nachts in het donker in het gras buiten de stad gaan liggen. Er zijn geen hoge gebouwen, geen stadslichten en het is mogelijk om volop te genieten van de sterren.

De lichten en schitteringen van de steden zijn er niet. Het is goed om dan ook een sterrenkaart mee te nemen. Ook kun je een app op de telefoon downloaden om naar de sterren te kijken. Daarnaast kun je naar de sterrenwacht diensten en evenementen gaan bij jou in de buurt. Hier kun je door sterke telescopen naar de sterren kijken ver boven ons.

De basis van een telescoop

Wanneer je het zelf wat serieuzer wilt aanpakken dan kun je een telescoop gaan kopen. Het is vaak zo, dat je bij de aankoop overweldigd wordt door alle specificaties. Het is belangrijk om op een aantal zaken te letten. Let op de diafragma en de diameter van de lens of van de spiegel. Hoe groter deze is, hoe beter. Een grotere diafragma zorgt voor meer licht en dus ook meer helderheid. Het betekent wel, dat het wat duurder is. Het is goed om een diafragma telescoop te kiezen welke ook in de auto kan. Je kunt hem dan veel gemakkelijker meenemen voor een trip naar de sterrenwacht of in de velden.

Naar welke sterren wil je kijken?

Het is belangrijk om te bepalen waarvoor je de sterrenkijker wilt gebruiken. De F verhouding is hierbij van belang. Het is het brandpuntsafstand gedeeld door de opening. Bij bijvoorbeeld een telescoop met een brandpuntsafstand van 900 millimeter en een diafragma van 70 millimeter is de f verhouding 12,9. Hoe kleiner het f getal is, hoe lager de vergroting en hoe breder en helderder het beeld.

De verschillende soorten telescopen

Er zijn meerdere soorten telescopen waar je uit kunt kiezen. De opties voor diafragma en de f verhouding zijn er bij alledrie. De basis types van telescopen zijn de compound telescopen, de reflectoren en de refractors.

De refractors zijn de telescopen welke het meest door starters gekozen worden. De gebruiker heeft een oculair aan het einde van de telescoop waar hij doorheen kijkt. Hij ziet een lange reeks van glazen lenzen om dan een object te zien in het heelal. Ze zijn goed voor het zien van de kraters op de maan, de heldere planeten en ook om overdag naar landschappen te kijken en wilde dieren. Je kunt ze gemakkelijk dragen en meenemen. Ook kun je er eenvoudig mee richten.

De reflectoren hebben spiegels en geen lenzen om het licht te reflecteren. Hierom zit de oculair ook aan de zijkant van de telescoop. De reflectoren zijn goede en beter telescopen naarmate ze groter worden. Ze zijn populair voor mensen welke in de buitenlucht willen kijken naar de ringen van Saturnus, de manen van Jupiter en ook nabije sterrenstelsels. Reflectoren worden ook wel Newtoniaanse telescopen genoemd. Sir Isaac Newton heeft ze namelijk uitgevonden.

De laatste soort telescopen is een mix van een refractor en een reflector. Ze staan bekend als catadioptrische of samengestelde telescopen. Het gebruikt zowel spiegels als lenzen om zo een sterke en krachtige telescoop te zijn. De refractor zit aan het einde van de telescoop. Deze telescopen zijn duurder dan de andere twee soorten. Ze zijn echter zeer draagbaar en hebben een goed vergroting vermogen.