We helpen je graag op weg en delen graag onze tips met je om de juiste telescoop te kiezen. Kies een telescoop welke bij jouw budget past, jouw levensstijl en ook bij wat je graag wilt gaan bekijken in de sterrenhemel.

Een mooi geschenk

Een telescoop is ook een zeer mooi geschenk. Steeds meer mensen geven het weg. Wie geeft iemand anders nu niet graag een compleet nieuwe wereld cadeau? Het is goed om een startersset weg te geven. Het is dan een complete set met een goede telescoop in combinatie met een sterk en stevig statief. Het is mogelijk om zo direct van start te gaan. Er zijn volop modellen waar je uit kunt kiezen.

Wat is belangrijk bij een goede telescoop?

Bij een telescoop zijn er twee zaken van belang. Zo is het belangrijk om een telescoop te kiezen welke een hoogwaardige optiek heeft en een stabiele houder. Grote scopes zijn vaak gemakkelijker om te gebruiken dan de kleinere telescopen. Het is echter gemakkelijker om de kleinere modellen gemakkelijker mee te nemen. De diafragma is ook van belang. De diameter van de lens is belangrijk om het licht te verzamelen. Hoe meer licht, hoe beter het beeld. De diameter is van groot belang. Vaak wordt het in inches uitgedrukt. Een inch is ongeveer 2,5 centimeter. Het is belangrijk om een diafragma te kiezen van minimaal 2,8 inch.

Een grote diafragma maakt het mogelijk om ook de zwakkere lichtobjecten te zien met volop details. Het is goed om ver van de stadsverlichting te zijn om optimaal te genieten van de sterren en je telescoop. In een donkere locatie heb je vaak ook al genoeg aan een lens met een kleinere diafragma. Je kunt volop sterrenstelsels zien. Ook van buiten onze eigen melkweg. Het is mooi om de mogelijkheden te ontdekken. Een zes tot acht inch telescoop kun je gebruiken in de normale achtertuinen in de buitenwijken van een stad. Het is mooi om zo alles goed en helder te zien.

Kies niet voor de vergrotingen

Het is beter om niet te kiezen voor de telescopen met hun onwaarschijnlijk hoge vergrotingen. Het is niet aantrekkelijk om te kiezen voor een lens met een 600 x vergroting. Vaak is een vergroting tot 50 keer meer dan voldoende. Het is dus onzinnig om een gekke telescoop te kiezen met een onzinnig hoog aantal vergrotingen.

De drie basis soorten telescopen

De drie verschillende telescopen hebben allemaal eenzelfde doel: Ze willen verre objecten groter en helderder weergeven. De drie types zijn samengestelde telescopen, refractors en reflectors. We bespreken ze graag met je.

Refractors zijn telescopen met de lens aan de voorzijde van de buis. Het is een type wat je waarschijnlijk wel kent. Het heeft niet veel onderhoud nodig. Ze worden wel wat duurder als je de wat grotere diafragma telescopen kiest. De reflectoren verzamelen het licht met spiegels aan de achterzijde van de hoofdbuis. Het zijn vaak wat minder dure telescopen welke wel wat uitlijning nodig hebben. Vervolgens zijn er nog de samengestelde telescopen. Het zijn telescopen met lenzen en spiegels. Ze hebben een compacte buis en zijn redelijk licht.

Het brandpunt is belangrijk

De brandpuntsafstand is van belang bij een telescoop. Het bepaalt de vergroting van de telescoop. Het bepaalt dus of het een krachtige telescoop is of een minder krachtige telescoop. Een telescoop met een brandpuntsafstand van 500 millimeter met een 25 millimeter oculair heeft een vergroting van 20 (500/25). 

De ondersteuning!

Het is ook van groot belang om een goed statief te hebben om de telescoop stabiel op neer te zetten. Een kleine beweging of wiebeling van het statief kan zorgen voor een groot verschil. Het is belangrijk om de telescoop stevig neer te zetten. Een goede mount is speciaal voor de specifieke telescoop ontworpen en gemaakt. Het is goed om deze te kopen en daarop de telescoop goed te bevestigen. Natuurlijk is het ook belangrijk om de telescoop flexibel van links naar rechtst te laten gaan om zo de sterren te vinden. 

Weet…..

Dat een telescoop je naar nieuwe werelden kan brengen. Je kunt nu gaan genieten van het universum. Ook kun je deze momenten met anderen delen. Kies voor een goede telescoop en geniet er vele jaren van. We weten zeker, dat je er geen spijt van krijgt.