Een Argentijnse sterrenkijker zag met zijn eigen telescoop, waar iedereen van droomt. Tenminste waar iedere astronoom van droomt. Het gaat hier om het zien van een supernova.

Hij won de kosmische jackpot zo geven collega’s toe welke hier al vele jaren naar op zoek zijn. De sterrenkijker Victor Buso zag ze en heeft daarmee iets gezien wat nog nooit iemand anders had gezien. Het is wonderbaarlijk. Victor Buso heeft de data ook allemaal bijgehouden en gedeeld. De verschillende beroepsgroepen schatten de kans, dat je dit ziet in op een op honderd miljoen.

Wie is Victor Buso

Victor Buso komt uit Argentinië. Hij heeft zelf een telescoop op zijn dak gebouwd. In 2016 wil hij op een avond zijn nieuwe camera testen en aansluiten op zijn telescoop. In het dagelijks leven maakt hij sloten. De telescoop had hij zelf gemaakt in de plaats Rosario, wat iets ten Noorden van Buenos Aires ligt. Hij maakt foto’s van het sterrenstelsel NGC 613. Het licht grofweg 80 miljoen lichtjaren van ons af. Het ligt in het sterrenbeeld Beeldhouwer. HIj opent het dak van zijn observatorium niet helemaal, omdat hij de buren niet wakker wil maken. De telescoop drukt hij zo ver als mogelijk naar buiten. Niet lang daarna ziet hij een grote ster. De grote ster telt zijn laatste uren van zijn leven. Er ontstaat een grote ontploffing, wat ook wel een supernova genoemd wordt. Victor heeft alles vastgelegd op de camera. Hij weet eigenlijk zelf nog niet eens waar hij foto’s van maakt. Hij deelt het online met anderen. Hij ziet pas later de verschillen in zijn eigen foto’s.

Hij ziet het nog niet direct

Net als eigenlijk alle astronomen heb je niet direct in de gaten dat het gaat om een supernova. Je ziet niet direct de verschillen en het puntje licht. Hij zag het wel en keek daarom ook later weer naar de sterrenformatie. Nu zag hij het kleine puntje licht zich ontwikkelen tot een geweldig supernova. Hij laat samen met een andere astronoom een internationaal alarm uitgaan. Buso springt van blijdschap. Het gebeurt eigenlijk bijna nooit dat je een ster welke acht keer groter is als de zon ziet ontploffen met een grote lichtflits.

Spektakel!

Het is een waar spektakelstuk. Buso’s melding wordt door anderen opgepakt en ze worden ook gepubliceerd. De nieuwe data is van groot belang om de fysiek structuur van sterren te begrijpen, net voordat ze ontploffen. De aard van de explosie wordt zo steeds duidelijker. Ze herleiden dat de massa van de ster twintig keer groter was dan van onze zon. De helderheid was ook spectaculair van de supernova. In een half uur werd het met een factor drie vermenigvuldigd. 

Van jong tot oud

Vanaf zijn jongste jaren voelde Victor zich aangetrokken tot de sterren. Hij keek naar de glimmende puntjes in de hemel. Met zijn laatste ontdekking is de cirkel rond. Hij hield al van de sterren sinds hij tien jaar oud was. Hij keek samen met zijn vader en moeder naar de sterren en ook naar Neil Armstrong welke als eerste mens een stap op de maan zette. Hij ging vanaf zijn elfde jaar al telescopen maken. Hij gebruikt blikken, klei en vergrootglazen. Hij bouwde met de verkoop van wat land (wat van zijn vader was geweest) een observatorium op zijn dak. Alles kwam samen toen hij op die specifieke nacht in 2016 die geweldige foto’s maakte. Nu is hij wereldberoemd geworden hierdoor. Dat, terwijl hij zich vaak afvroeg waarom hij het allemaal soms toch deed.

Een geweldig verhaal, wat zeer motiverend is voor de meeste (beginnende) sterrenkijkers.